Pokračuje sa v odinštalovávaní aplikácií z vášho iPhone? Ako zastaviť automatické vykladanie

Ak ste v systéme iOS 11 nováčikom, mohli ste si všimnúť, že niektoré aplikácie sú náhodne „odstránené“ alebo dokonca samotné aplikácie sa odinštalujú. Môže byť frustrujúce musieť dôsledne preinštalovať svoje aplikácie. Môžete si však byť istí, že váš iOS skutočne funguje tak, ako mal.

Je to funkcia, nie chyba. Vaše aplikácie sa v skutočnosti „neodstraňujú“ - sťahujú sa. Táto funkcia sa volá Offload Unused Apps a dá sa skutočne ľahko vypnúť (alebo znova zapnúť).

Čo je toto nastavenie?

Offload Unused Apps je v podstate funkcia, ktorá bola predstavená v systéme iOS 11 ako jednoduchý spôsob, ako môžu používatelia ukladať a optimalizovať svoje úložisko.

Táto funkcia automaticky „stiahne“ aplikácie, ktoré nepoužívate alebo ich máte veľmi zriedkavo, keď máte málo úložiska. Tieto aplikácie zostanú na ploche, ale ikony sa zobrazia šedo a vedľa nich bude malé logo cloudu.

Na rozdiel od jednoduchého odstránenia aplikácie, vykladanie aplikácií v skutočnosti ukladá dokumenty a údaje aplikácie lokálne do vášho zariadenia.

Pred iOS 11 bola jedinou možnosťou uloženia úložiska skutočné odstránenie aplikácie (čím sa odstránili aj dokumenty a údaje aplikácie).

Inými slovami, môžete ušetriť úložisko bez straty údajov aplikácie. Po preinštalovaní stiahnutej aplikácie sa údaje automaticky obnovia.

V zásade je to, akoby ste aplikáciu nikdy neodstránili.

Ako zakázať aplikácie na vyloženie (a ďalšie možnosti)

Aj keď je to funkcia, súdiac podľa niektorých príspevkov na fórach podpory Apple, niektorí používatelia by ju radšej mali vypnutú.

Offload Unused Apps je predvolene povolený. Prípadne mohli byť používatelia neúmyselne zapnutí alebo to jednoducho otestovali a rozhodli sa, že sa im to nepáči.

V každom prípade môže byť táto funkcia deaktivovaná.

Poznámka: V skutočnosti existujú dva spôsoby prístupu k funkcii. V sekciách Nastavenia je možné prepínať v sekciách Úložisko iPhone a iTunes a App Store. Jediný spôsob, ako túto funkciu vypnúť, je však v iTunes a App Store.

  • Otvor nastavenie aplikácia
  • Klepnite na iTunes a App Store
  • Mali by ste vidieť Offload Nepoužité aplikácie vedľa a prepínať
  • Ak je prepínač zelený, je povolený. Klepnite na ňu deaktivovať

Ak sa niekedy rozhodnete, že chcete funkciu znova zapnúť, postupujte podľa vyššie uvedených krokov a klepnutím na Vypnúť nepoužívané aplikácie ju povolíte.

Ako jednotlivo vykladať aplikácie na vašom iPhone

Možno by sa vám páčila možnosť namiesto odstránenia aplikácií presunúť aplikácie, ale nechcete, aby to systém iOS robil automaticky.

Našťastie môžete aplikácie postupne sťahovať jednotlivo, aj keď je automatické nastavenie zakázané. Tu je postup.

  • Otvorené nastavenie
  • Klepnite na Všeobecné
  • Klepnite na Úložisko pre iPhone
  • Klepnite na aplikáciu, ktorú chcete presunúť
  • V ďalšej ponuke by sa mala zobraziť možnosť Aplikácia na vyloženie. Klepnite na ňu
  • Klepnite na Aplikácia na vyloženie ešte raz na potvrdenie

Rovnako ako v automatickom nastavení, aj pri samostatnom vykladaní aplikácií sa budú ukladať dokumenty a dáta aplikácie do vášho zariadenia. Týmto spôsobom, keď sa rozhodnete preinštalovať aplikáciu, tieto dáta sa bez problémov obnovia.

Ako preinštalovať stiahnuté aplikácie

Zakázanie tejto funkcie zjavne preinštaluje vaše aplikácie a zabráni ich automatickému vykladaniu v budúcnosti.

Ak chcete túto funkciu naďalej používať, ale potrebujete prístup k jednotlivej vyloženej aplikácii, môžete prejsť na adresu Nastavenia -> Všeobecné -> Úložisko iPhone. Klepnite na aplikáciu a potom klepnite na Preinštalujte aplikáciu.

Prípadne môžete jednoducho klepnite na jeho ikonu preinštalovať ho

Ostatne problemy

Na druhej strane môžu nastať problémy s Offload Unused Apps.

Niektorí používatelia konkrétne uvádzajú, že údaje z ich aplikácií sa v skutočnosti odstránia, keď sa aplikácia vyloží. Nemôžeme nezávisle potvrdiť každý prípad, ale určite to nie je to, ako má vykládka fungovať.

Môže to byť chyba vo vašej konkrétnej inštancii systému iOS 11+ alebo problém s individuálnou aplikáciou. Našťastie k strate údajov aplikácií pri vykladaní aplikácií dochádzanie sa javia ako rozšírené. Inými slovami, môže sa jednať o ojedinelý alebo sporadický incident.

Na inú poznámku, ak váš iPhone je vlastne pri skutočnom odstránení aplikácií, pravdepodobne dôjde k ďalšej chybe alebo problému s telefónom. Odporúčame vyskúšať tvrdý reštart, zálohovanie a obnovenie továrenských nastavení vášho iPhone alebo sa obrátiť priamo na podporu spoločnosti Apple.

Posledné príspevky